Jak si vybrat neopren (kompletní návod)

Výběr správného neoprenu dokáže prodloužit sezónu na paddleboardu, windsurfu či foilboardu s wingem v ruce až dvojnásobně. Neopren tě dokáže ochránit před nepříznivým počasím, silným větrem a hlavně před studenou vodou, se kterou se při těchto vodních sportech setkáváš. Abys předešel podchlazení a následně se odepsal s nemocí v posteli, nabízíme ti rady jak si správně neoprenový oblek do vody vybrat.

 

damsky-neoprenovy-oblek-neilpryde-Serene

Co je to neopren?

Neopren je syntetická látka vyrobena polymerací chloroprenu, která se vyznačuje vysokou elasticitou, odolností vůči účinkům slunečního záření, mechanického poškození a hlavně je výborným tepelněizolačním materiálem. Díky těmto vlastnostem se s neoprenem můžeš setkat nejen pokud jezdíš na paddleboardu či děláš jiné vodní sporty, ale i v automobilovém průmyslu, používá se jako elektroizolační materiál v různých součástkách, jako hluková izolace, či v obalech na notebooky.

Jak neopren funguje?

Materiál, ze kterého je neoprén vyroben, je tvořen z bublinek plněných vzduchem, které působí jako termoregulátor. Pokud máš neoprén správné velikosti, pěnová vrstva zabrání proudění vody pod neoprenem a tím pádem i přijímání teploty z okolního prostředí. O samotné teplo se pak postará lidské tělo, které vodu mezi ním a neoprenem zahřeje.

 

ako-funguje-neopren

Jakou velikost neoprenu na SUP vybrat?  

Neoprenový oblek tě chrání před prochladnutím, ale i před silným větrem a slunečním zářením. Kvalitní neopren s dlouhým rukávem na paddleboarding či windsurfing ti zajistí tepelný komfort a pohodlí při pohybu. Tyto aspekty zajišťuje správně zvolená velikost neoprénu. Příliš velký neoprén nebude správně držet teplo a do jeho volných částí se nabere studená voda.

 

 

Neonmars Tip - Kup si neoprenový oblek takový, aby ti co nejvíce přiléhal k tělu. Z naší zkušenosti víme, že ačkoli je příliš těsný neoprén zpočátku nekomfortní, nošením se přizpůsobí.

 

Kvalitní neoprenový oblek do vody

Důležitým faktorem při výběru vhodného neoprenu je to, jak jsou jeho jednotlivé části spojeny. Na trhu můžeš najít neopreny s lepenými spoji, šitými spoji a jejich kombinace. Lepené spoje jsou nejméně odolné, vhodné jen pro příležitostné nošení a najdeme je zejména na levných neoprenech. Overlock šité spoje jsou o něco pevnější, ale pokud jsou více namáhané, přes díry po vpiších mohou propouštět vodu. Nejodolnějším spojem je slepý steh, který spojuje oba předešlé. Tento spoj na neoprenu je lepený a následně z vnitřní části podšitý, díky čemuž je neopren příjemný na nošení a zároveň nepropouští vodu.

V našem e-shopu i Neonmars showroomu nabízíme ověřené značky neoprenových obleků se špičkovými technologiemi. Pokud hledáš kvalitní neopren v dobrém poměru cena / výkon, sáhni po značce neoprénů Prolimit. Pokud se rozhodneš, že chceš to nejlepší, doporučujeme neopreny Neilpryde, v nichž i my z Neonmars jezdíme. Nechybí ani neopreny Picture, které tě zaručeně zaujmou nejen svou kvalitou a stylovým provedením, ale také ekologickými materiály. Pokud sháníš levný neopren, který tě při sportování ve vodě před chladem spolehlivě ochrání, nezapomínej, že u nás vždy najdeš i kvalitní neopreny z předešlých kolekcí za výprodejové ceny.
 

 

damsky-kratky-neopren-picture 

Tloušťka neoprenu 3mm nebo 5mm, co to znamená?

U tloušťky materiálu neoprenu záleží do jakého počasí se na paddleboard či windsurf můžeš postavit. Tlustší neoprenové obleky jsou vhodné do chladnějšího počasí a studené vody a tenčí naopak. Tlustší neoprenový oblek oceníš například, když se chystáš surfovat v oceánu nebo windsurfovat v silném větru a chladnějším podzimním počasí. S dlouhými neopreny z naší nabídky můžeš paddleboardovat, i když je jen 6 stupňů nad nulou. Tloušťka neoprenů se uvádí v milimetrech. Neopren může být stejně tlustý ve všech jeho částech nebo může mít různé tloušťky. To jako tlustý neopren je, najdeš na štítku nebo přímo v jeho názvu:

  • neopren 2 mm - neopren má tloušťku 2 mm ve všech částech, tento neopren je vhodný na léto do studenější vody
  • neopren 3/2 mm - první číslo 3 mm označuje tloušťku neoprenu ve střední části (trup, ramena), druhé číslo 2 mm udává tloušťku na ostatních částech (ruce, nohy), s takovým neoprenem zvládneš pádlování na začátek podzimu či konec jara
  • neopren 5/4/3 mm - číslo 5 označuje tloušťku neoprenu na střední části těla, druhé označuje tloušťku neoprenu na nohách, tedy 4 mm, a třetí číslo udává jaký je hrubý neopren na rukávech - 3 mm.


Takto řešené neopreny poskytují při vodních sportech nejvíce ochrany na kritických místech - trup, ramena, ledviny. Nohy a ruce jsou při sportování více prokrvené a tedy tlustý neopren nepotřebují. Spíše jim vyhovuje tenčí a flexibilnější materiál.

  • pansky-neopren-neilpryde-rise

Neonmars Tip - Nezapomeň ani na to, že při paddleboardovaní stojíš více na desce než jsi ve vodě. Při windsurfingu nebo jízdě na kiteboardu či wakeboardu je kontakt s vodou výrazně častější. Proto, pokud se budeš rozhodovat mezi neopreny, vezmi v úvahu i toto hledisko. Pokud hledáš například neopren pro potápění, vybírej tak z nabídky dlouhých neoprenových obleků.

Technologie kvalitního neoprenu

Při výběru neoprenového obleku se však nedívej pouze na jeho tloušťku. Nezapomínej, že není 5 mm jako 5 mm a důležité jsou i použité technologie. Kvalitní neopren rozeznáš i podle technologických detailů, které se ti mohou zdát zanedbatelné, ale při sportování ve vodě vysoce zvyšují tvůj komfort. Kromě provedení spojů a švů zvyšují kvalitu neoprenu i další prvky. Ve studené vodě určitě oceníš těsné prodloužení neoprenového materiálu kolem krku, které zabraňuje dostat se vodě pod neopren a zvyšuje tak tvůj komfort. Stejnou funkci dokonale plní i neopreny, které mají utažení kolem kotníků. Vodu, která se dostane do neoprenu zase pomáhají odvádět systémy, které jsou na neoprenu také umístěny v oblasti kotníků. Některé neopreny jsou v kritické oblasti hrudníku navíc pokryté pryžovou vrstvou, která je voděodolná a zmírňuje windchill. V neoprenu by ses měl cítit pohodlně a dobře zvolený kvalitní neopren několikanásobně zlepší tvůj sportovní zážitek.

 

Neoprenové boty

Pádlování v chladnějším počasí se neobejde bez kvalitních neoprenových bot. Díky neoprenovým botám ti nehrozí nachlazení a rozřezání nohy o ostrý předmět, proto i v letních měsících doporučujeme jejich nošení. Při výběru neoprenových bot se soustřeď na to, aby ti byly dostatečně pohodlné, flexibilní a aby ses na SUPu (Stand Up paddleboard) neklouzal. U nás v e-shopu na neonmars.cz najdeš neoprenové boty různých tlouštěk. Podobně jako u neopren, i zde platí, čím tlustší materiál, tím jsou teplejší. Pro lepší ochranu před chladem doporučujeme sáhnout po vysokých neoprenových botách, které neoprenem překrývají i kotník.

 

neoprenove-topanky-neilpryde-7mm

Neoprenové rukavice

Při podzimním či jarním paddleboardovaní jistě oceníš, pokud budeš mít ruce během pádlování chráněné před nepříjemným větrem a chladem. Speciální neoprénové rukavice s otvorem na dlani jsou přizpůsobeny na perfektní úchop a ovládání pádla na paddleboard, ráhna na windsurfu či wingu a zároveň, spojené prsty udržují teplo uvnitř rukavic.

 

 

neoprenove-rukavice-neilpryde

Neoprénová čiapka

Jelikož přes hlavu nám z těla uniká nejvíce tepla, nezapomeň ani na paddleboardu na pokrývku hlavy. Ať už zvolíš neoprenovou čepici nebo neoprenovou čelenku, díky které si nemusíš zničit perfektní účes, uši měj vždy v teple.

 

neoprenova-ciapka-neilpryde-visor

Neonmars Tip - Pokud se vydáš na splav řeky jistě oceníš i kvalitní helmu, která tě nejen chrání, ale také více zahřeje.

 

Neoprenové plavky

Dámské neoprenové plavky nejen že vypadají sexy, ale zaručeně ti přijdou vhod při delším pobytu ve studené vodě, na paddleboardu, windsurfu či s nafukovacím křídlem. Jejich výhodou je, že chrání střed těla před chladem, což oceníš pokud si citlivější na chlad, ale zároveň, protože máš holé nohy, můžeš si je perfektně opálit na slunci. U nás v nabídce najdeš různé neoprenové plavky ve stylových designech a pohodlných střizích.

Neoprenové plavky jsou univerzální, a proto je můžeš použít pro všechny vodní sporty jako plavání, paddleboarding, windsurfing, kiteboarding, jachting, vodní skútr, wakeboarding, vodní lyže, ale i potápění či šnorchlování.

 

damske-neoprenove-plavky-picture

Krátky neopren Shorty Style

Neopren s krátkými rukávy a krátkými nohami je univerzální a využiješ ho skutečně ve všech vodních sportech. Nepříliš tlustý krátký neopren do přechodného období ti na vodě zajistí pohodlí a komfort. Shorty neopren ti ochrání střed těla a všechna důležitá místa na těle před chladnou vodou a sluncem. Pokud jsi ten typ, co jeden den stojí na paddlebordu, druhý den se ráno prohání na windsurfu, večer na foilboardu s wingem a na další den sedíš s kámošem na surfu, shorty neopren je pro tebe tou správnou volbou.

 

Všestranný krátký neopren Shorty využiješ při všech vodních sportech a zábavě na vodě. Spolehlivě tě ochrání na paddleboardu, windsurfu, wing surfu, kiteboardu nebo wakeboardu. Je vhodnou volbou i na waterskiing, plavání, vodní skútr či kajakování.

neopren-prolimit-shorty

Dlouhý neopren Long John

Neopren s dlouhými nohami a tílkovým vrškem je skvělou volbou pro paddleboardování i mimo hlavní sezónu. Kolena ti zůstávají v teple, zatímco ramena a paže máš volné a můžeš tak komfortně zacházet s pádlem. Dlouhý neopren Long John je proto jako stvořený právě na paddleboard. Výhodou je, že svůj outfit na vodě můžeš sladit se svým paddleboardem, stačí když na sebe hodíš to správné tričko nebo lykru.

To, že se venku ochladí, neznamená, že musíš přestat se svým oblíbeným vodním sportem. V dlouhém neoprenu si spolehlivě prodloužíš nejen paddleboardovou sezónu. Je ideální i na surfování, windsurfing, wingsurfing, foilboarding nebo kiteboarding v chladnějším počasí a studenější vodě. Hodí se ti i při potápění či na vodním skútru.

dlhy-damsky-neopren-prolimit-long-john

Neoprenové triko

Pokud ti bývá spíše zima na vrchní polovině těla, hoď na sebe neoprenové triko s dlouhým rukávem. Ochrání tě nejen před chladem, ale i větrem a sluncem. Kvalitní neoprenové tričko využiješ při jakémkoliv vodním sportu - paddleboard, windsurf, wingsurf, kitesurf či kajak. Velkou výhodou neoprenového trička je, že ho bez problémů sbalíš do suchého vaku a dáš na sebe i uprostřed jezera.

panske-neoprenove-tricko-neilpryde

Neonmars verdikt

Pokud stále neumíš vybrat ten správný neopren, nabízíme ti rychlé shrnutí.

Teplota (°C) Paddleboard Windsurf
30 + Lykrové tričko Lykrové tričko
25 - 30 Neoprenové plavky Plavky + neoprenové tričko
20 - 25 Neopren shorty Neoprenový oblek 3 mm
15 - 20 Neoprenový oblek 3 mm Neoprenový oblek 5 mm
15 - Neoprenový oblek 5 mm Neoprenový oblek 5 mm

 

 

 

 

 

Nyní, když už víš jaký neopren je pro tebe ten správný, není nic jednoduššího než vybrat si ho pár kliknutími v našem e-shopu. Pokud si stále nejsi jistý správnou velikostí nebo potřebuješ ještě poradit, neváhej nás navštívit v našem Neonmars showroomu, kde si kterýkoli neoprenový oblek můžeš vyzkoušet na vlastní kůži.

Nezapomeň nás sledovat na facebooku a Instagramu, označuj #neonmars a sdílej s námi své SUPer zážitky.