CORRALEJO - OCEÁN ZASVĚTENÝ PRO WINGFOILING

Městečko Corralejo je absolutním rájem pro wingfoil. Pokud se chystáš na jeden z Kanárských ostrovů, na Fuerteventuru, Corralejo nemůžeš vynechat. Na jednom místě najdeš hladkou vodu, otevřený oceán a hned tři místa k ježdění na vlnách. Toto vše dělá z Corraleje pláž číslo jedna pro wingfoiling.

zazi-s-neonmars-fuerta-corralejo (32)

Zátoka v Corraleju je unikátní tím, že nabízí jízdu na hladké vodě v podstatě při všech směrech větru. Je chráněna přístavní zdí i kamennými výběžky. Na své si přijdou milovníci rychlosti, freestylu, ale hlavně začátečníci a mírně pokročilí wingfoileři, kteří mohou jezdit bezpečně a beze strachu, že je odfoukne na širý oceán. Přímo v zátoce si můžeš zajezdit i své první vlny na wingfoilu. Jdou na spotech, které voláme Waikiki a Sunset. Výhodou je, že na vlnách jezdíš bezpečně, že vlny už lze jezdit s wingem v ruce, ale stále se nerolují. A to je brutální výhoda pro suchozemce, jako jsme my, protože těch vln je na Štěpánském rybníku či na Gulášce málo. Pokud už víš, co a jak, nebo se jen nebojíš, můžeš vyjít víc ze zátoky na spot, který se nazývá Rockypoint. V dobrý den tady jdou vlny vysoké 3 a více metrů, a když píšu víc, tak věř, že tam jdou pořádně vysoké sety. Tyto vlny připomínají ty havajské a dívat se na profíky, jak v nich jezdí a skáčou skoky vysoké, jako kdyby je odpálili z Bajkonuru, patří k úžasným zážitkům. Vidíš to všechno z první řady. Samotná jízda po vlně dolů patří k životním zážitkům. Ale bacha! I kompletní prací program v těchto vlnách patří k životním zážitkům. Takže neriskuj a raději jezdi ve skupině než sám. Pokud jsi vlnový závislák (a to je každý, kdo ochutná magické kouzlo jízdy na vlnách), tak si naplánuj cestu na podzim nebo v zimě, kdy jsou vlny na Fuerte nejlepší. Jízdu na širém oceánu si můžeš maximálně vychutnat. Ať už miluješ jízdu proti větru (upwind), nebo po větru (downwind), z Corralejo to můžeš vzít směrem k ostovu Lobos a poté na velkou kitesurfovou pláž flagbeach. Je jen na tobě, jestli si chceš dát za den 40, 60 nebo 100 kilometrů na vodě.

zazi-s-neonmars-fuerta-corralejo (66)

Waikiki nástup z mola

Nejlepší nástup téměř na všechny směry větru je před plážovým barem Waikiki. Nachází se tam písková pláž, ale také dlouhé betonové molo, které umožňuje pohodlný přístup do vody i během odlivu. Na tomto místě si můžeš nechat svůj wingfoil na pláži, pokud potřebuješ pauzičku, a osvěžit se v baru přímo pod slunečníkem s výhledem na oceán.

 

zazi-s-neonmars-fuerta-corralejo (80)

Sunset ožívá při západu slunce

Druhé výborné místo pro nástup voláme Sunset, písčitá plážička schovaná před běžnými turisty. Kultovní atmosféru dělá bar Sunset, kde při západu slunce začíná hrát živá hudba. Na tomto místě se vchází do vody přes kameny, obzvláště při odlivu je cesta trošku delší, takže doporučuji použít raději neoprenové boty.

zazi-s-neonmars-fuerta-corralejo (54)

Doprava na ostrov a po ostrově

Populární letecké spojení pro Čechy a Slováky jsou přímé lety z Vídně na Fuerte. Přímé spoje lze nalézt i z Prahy. Z Bratislavy se zase létá na sousední ostrov Lanzarote. Pokud chceš naprostou svobodu, stačí si na letišti vybrat jednu z půjčoven a pronajmout si auto. Získáš tak možnost plánovat výlety či vyzkoušet některý ze spotů v okolí Corraleje. Na ostrov se můžeš dostat i trajektem, jedna cesta s dodávkou tě vyjde cca 800 euro, takže vlastní auto či kemper se vyplatí především na delší pobyt.

zazi-s-neonmars-fuerta-corralejo (58)

Jaký vercajch s sebou?

Během podzimního pobytu při mé váze 105 kg nejvíce využívám wing velikosti 5-6 metrů, během epických dnů pak přijde na řadu i 3-4metrový wing. Lehké váhy mají zpravidla největší 5metrový wing. Pokud ale chceš jezdit téměř každý den klidně si zabal i sedmičku. Wingfoilovou desku si vezmi stejnou, na jaké jezdíš doma. Hydrofoil ti stačí jeden, ten, se kterým jezdíš doma. Ale pokud si fajnšmekr jako já, tak mám k dispozici 2 přední křídla, 1600-ku do vln a silného větru (v nej dnech by stačila i 1200-ka) a 2100-ku do slabého větru a na ježdění na hladké vodě v zátoce. Samozřejmě, velikost hydrofoilu závisí nejen na tom, jaký jsi rajder, ale i na tom, jak dobře a rychle ho dokážeš zvednout z vody do levitace a jak často padáš. Pokud jedeš na krátký pobyt 7-10 dní, doporučuji balit se podle předpovědi. Pokud na delší, tak raději vzít vše, co snese váhový limit letecké společnosti.

zazi-s-neonmars-fuerta-corralejo (18)

Co dělat, když nefouká?

Pokud nefouká a jsou vlny, úloha je jasná, surfuje se na vlnách, buď na klasických surfech, nebo pro nás suchozemce na paddleboardu. Jelikož stand up paddleboard nabízí více muziky (v tomto případě vln) za méně peněz (v tomto případě sil).  Je-li hladina rovná, úžasný zážitek je výlet na paddleboardu, kajaku nebo outrigeru na ostrov Lobos, do malého přístavu Puerito.

zazi-s-neonmars-fuerta-corralejo (78)

Kusovy tipy na výlety v okolí

I v životě nejdrsnějšího wingfoilisty nastanou dny, kdy nedokáže. Nebo ty, kdy je třeba se věnovat i rodině. Pro další požitky na wingfoilu je třeba přinést rodinnou oběť. Doporučuji navštívit přírodní rezervaci - Pískové duny, která začíná hned za Corralejem. Pokud jsi romantik, tak jsou dokonalé při západu a východu slunce. Kousek od Corraleje v surfařské vesničce Lajares najdeš začátek turistického chodníku, který vede až na vrchol sopky. Můžeš jít pěšky nebo tě sveze velbloud. Pokud nemáš rád plány, doporučuji výlet autem po severním pobřeží směrem do El Cotillo, po cestě najdeš kopec surfových měst a několik krásných lagun s čirou vodou ke koupání. Pokud plánuješ celodenní výlet, určitě doporučuji navštívit ostrov Lobos, místní zoo nebo jih ostrova s pláží Cofete.

zazi-s-neonmars-fuerta-corralejo (75)

Koho potkáš na vodě?

Kromě Kusa, který je v Corraleji celý podzim, až dokud nenapadne na Chopku pořádný prašan, můžeš na vodě často potkat i Braně Šrámeka, předního českého paddleboardisty a trenéra, bývalého jezdce JP Australia. Ale i téměř kompletní složení Budesport - paddleboardového klubu z Českých Budějovic, který dodává Česku mnoho mládežnických reprezentantů. Nechybí ani Gunnar Chinatown Biniasch, lokál z Fuerte a shaper skvělých wingfoilových desek Indiana.