Windsup jeden board - nekonečná zábava!

Co je windsup?

Windsup je paddleboard, který nabízí možnost připojení windsurfingové plachty. Stačí aby se rozfoukalo a ty jednoduše změníš svůj paddleboard na windsurfing. Nafukovací windsup je ideální pro začátečníky, výuku dětí či restart windsurfingové kariéry. Mezi nesporné výhody patří snadná manipulace a přeprava nafukovacího windsupu. To znamená, že dnes už windsurfaři nepotřebují garáž, střešní nosič či dodávku. Výhodou je i příjemný povrch paddleboardu, který je potažen měkčenou protiskluzovou EVA pěnou skoro po celé ploše plováku. První pokusy a padání se tak stávají hračkou a pády nebolí.

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-14

Čím se liší windsup od paddleboardu?

Závit na kloub je univerzální závit M8, který se nachází před poutkem pro nošení paddleboardu. Pasuji sem klasický kloub jako do windsurfingové desky.
Středová ploutvička je ideálním pomocníkem pro začátečníky. Díky ní budeš snáze stoupat proti větru a bezpečně se vrátíš na místo odkud jsi vyplul.
Odtrhová hrana je gumová hrana nalepená na dně nafukovacího paddleboardu v zadní části. Její úkol je zlepšit skluz paddleboardu po vodní hladině a zlepšit obratnost plováku během radikálních manévrů.

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-3

✔ NEONMARS TIP: při výběru windsupu vybírej ve specializovaném obchodě, kde ti umí poradit na základě osobní zkušenosti! Pokud to myslíš s windsurfováním vážně a chceš jezdit ty největší bomby s větrem ve vlasech, vybírej z dražších windsupů, které mají ploutvičky systému US-box.

Windsurfing na windsupe - skvělá volba pro začátečníky či restart windsurfové kariéry

S windsurfingem na nafukovacích paddleboardech máme výborné zkušenosti. Sami je používáme při našich kurzech a kempech, kdy učíme úplné začátečníky, mírně pokročilé, ženy, děti, namakané „plážové čevy“ či staré mořské vlky, kteří restartují svou windsurfovou kariéru. Windsupová plachta prostě na nafukovací paddleboard bude slušet. Pokud fouká jezdíš s plachtou. Pokud vítr zeslábne, vezmeš do ruky pádlo a pádluješ. Máš tak garanci, že rodinná dovolená u moře nebo jezera bude aktivně využita ať je počasí jakékoli.

Nebojte se wingu! S křídlem je to zábava

Nafukovací křídlo - wing je skvělý doplněk k windsupu. Na wingu si užíváš vítr ve vlasech stejně jako s windsurfingovou plachtou. Křídlo má však tři velké výhody. Ta první je absolutně kompaktní balení, takže můžeš sbalit wing rovnou do paddleboardového batohu. Úžasné řešení, pokud cestuješ letadlem nebo vyrážíš na rodinnou dovolenou a dobře víš, že kufr auta není nafukovací. Výhoda číslo dvě je v tom, že wing je nafukovací - takže ho nikdy netáhneš z vody jako windsurfingovou plachtu. A tak si šetříš síly k ježdění. Výhoda číslo tři. Přijdeš k vodě, nafoukáš a jezdíš. Žádná lanka, žádné strojení. Prostě v jednoduchosti je síla.

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-1

Windsup s pádlem v ruce - plnohodnotný paddleboard

Jízdní vlastnosti nafukovacího windsupu jsou stejné jako u nafukovacího paddleboardu . Jemně vyšší váha plováku (závit pro kloub, přídavný středový box na ploutev) při pádlování naprosto neomezuje a vlastně ji ani není znát. V dnešní době není problém koupit windsup přesně podle svých potřeb. Od plováků, které jsou ideální pro děti, přes univerzální allround tvary či výletní cruisery až po velké rodinné paddleboardy s možností windsurfingu.

Rodina na windsup? Jasně! Dovolená na 100%

Nafukovací paddleboardy jsou známé svým univerzálním využitím. Platí to i pro windsup. Nafukovací windsup se vejde do každého kufru auta, či střešního boxu. Balení a cesta na dovolenou je tak hračka. Vaše děti nafukovací windsup skvěle využijí jako soukromé molo, ze kterého mohou celý den skákat do vody, lovit mušle, bavit se a rodiče mají osobní volno. Windsup s oboustranným dvoulistým kajakářským pádlem se stává sit-on-top kajakem a tak se mohou plavit i méně sportovně zdatní či starší členové rodiny. A pokud miluješ jógu, tak si ji na windsupu můžeš při západu slunce zacvičit. Jediná otázka před dovolenou je ''Bude nám jeden nafukovací windsup stačit?".

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-5

Jak vybrat správnou plachtu k windsupu?

Velikost plachty pro windsurfing se udává v metrech čtverečních. Čím je plachta větší, tím je jízda i ve slabém větru rychlejší. Na druhou stranu je však celé oplachtění obtížnější a hůře se táhne z vody. Správnou plachtu podle tvých jezdeckých dovedností, kondice a váhy ti poradí v každém dobrém specializovaném obchodě.

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-6

Základní velikosti plachet pro windsurf a windsup jsou:

✔ NEONMARS TIP:  Pro snadné, jednoduché a rychlé strojení a šponování plachty si nezapomeň dokoupit i praktickou kladku do spodního oka plachty a chytrý šponovák, aby si lanka nemusel táhnout rukama. A nezapomínej, že k windsupu patří kardanový kloub!

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-13

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-7

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-8

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-15

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-11

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-10

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-12

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-2

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-9